Activitats/Barri/Noticies/taller

Babàlia participarà en COM CONY SE SOSTÉ AIXÒ? Cures, ciutat i infraestructures del comú

Dimecres, 14 de gener, comença el curs COM CONY SE SOSTÉ AIXÒ? de NOCIONS COMUNS, la ponència de Babàlia és en la 4ª sessió, el dia 4 de Febrer, i es farà en Babàlia.  Ja no hi ha places, però es podrà seguir en streaming i quedarà tot gravat.

Mès info:
nocionescomunesbcn.net

Que el sistema capitalista està en crisi no és novetat per a ningú.
L’actual crisi econòmica financera està posant de manifest la interdependència
entre treball productiu i reproductiu. El desmantellament de l’Estat del Benestar i l’increment de la precarietat han fet sospitar la incapacitat del sistema per garantir la sostenibilitat de la vida.
En aquest context, l’aportació dels feminismes ha estat d’especial importància, obrint el debat sobre la feminització i invisibilització sistemàtica d’aquells treballs que permeten que la vida sigui sostenible. I d’altra banda, sobre com aquesta sostenibilitat és impossible d’aconseguir des del paradigma neoliberal del subjecte autònom i individual. Tothom necessitem algun tipus de cura, i al mateix temps, tots i totes tenim la capacitat de cuidar. Aquest nou enfocament planteja les cures com un tema central que no es restringeix a les esferes més comunes de l’íntim o el domèstic, sinó que convida a una reflexió en el marc de la governança a la ciutat.
En el context actual de polítiques de retallades, no es tracta simplement de la mera invocació o defensa de ‘el que teníem’, perquè moltes persones estaven ja fora del sistema de drets socials, en trobar-se aquests drets lligats en gran manera a l’ocupació o restringits a esferes econòmiques reconegudes.
Com a conseqüència d’un sistema polític en profunda crisi i el sorgiment del 15M, amb la seva enorme capacitat compositiva –i els seus límits experimentats– ens trobem davant l’emergència de noves pràctiques i experimentacions d’assalt institucional, que plantegen nous models d’entendre la política institucional i per tant noves formes de governança i ciutadania.
Al mateix temps, la crisi està fent aflorar antigues formes col·lectives convertides en noves pràctiques de gestió comunitària que busquen donar respostes a demandes socials i que es caracteritzen per una gestió no mercantil dels recursos comuns.
El desig d’aquest curs és pensar aquestes aportacions en relació a la ciutat com a territori i com a marc governamental per a la gestió de les cures. Partim de la necessitat de contemplar la qüestió de la reproducció social dins del disseny de noves polítiques que pensin la ciutat i l’assalt a les institucions. La invitació és a generar un espai de reflexió i imaginació en la qual col·lectivament puguem abordar aquestes qüestions

Sessió 4 / 4 FEBRER

L’ECONOMIA SOCIAL I EL COOPERATIVISME
JOANA GARCIA GRENZNER + BABALIA

Enfront de la crisi de l’Estat del Benestar i de les cures s’han generat diverses experiències de cooperació social i autogestió en relació a la sostenibilitat de la vida. El model cooperatiu ha pres molta força en aquest context i a Catalunya té una història llarga i rica. Partint d’exemples històrics i contemporanis de cooperatives de dones i de cures en aquest territori, veurem algunes propostes per a la gestió de la interdependència des de l’economia social i cooperativa.
Quins són els topalls institucionals que ens trobem a l’hora de crear cooperatives de gestió de les cures i de reproducció de la vida? Com avançar cap a infraestructures que generin condicions que possibilitin l’autonomia en el marc del comú?

 

CURS NOCIONS COMUNS
14 gener -11 febrer 2015
Inscripcions:
nncc.cuidados@gmail.com
Matrícula: Ajuda 45 €, Normal
amb Ales 35 €, Súper Precària 15 €
Lloc: La Hidra
C/ San Vicenç nº 33, Barcelona
La Electrodoméstica: C/ Creu dels
Molers 88, Barcelona

¿Y tú? ¿Qué opinas?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s